Windows 10 blokerer for gamle drivere til fx din printer og dit webcam

Hvis dit udstyr pludselig stopper med at virke, kan det skyldes at Microsoft kræver nye certifikater fra producenterne.

Windows 10 kræver nysignerede drivere

Med de sikkerhedsopdateringer, der kommer til Windows 10 her i oktober, ændres styresystemets godkendelse af drivere. Det kan betyde, at noget af dit udstyr stopper med at virke.

20. oktober 2020 af Henning Dadkhah Rasmussen

Microsoft har netop meddelt, at brugere af Windows 10 i nogle tilfælde vil blive forhindret i at installere drivere til tredjepartsudstyr, når de har hentet oktober måneds sikkerhedsopdateringer til styresystemet.

Med tredjepartsudstyr menes det udstyr, som ikke er produceret af Microsoft. 

> Læs om Windows 10s opdateringer gennem tiden her

Du kan måske ikke installere dit udstyr

Det skyldes, at Microsoft har opdateret Windows 10's krav til de drivere, der styrer dit udstyr som printere, webcams, scannere og meget andet, og derfor vil mange eksisterende drivere have forældede certifikater, der forhindres i at blive installeret.

Den nye politik vil formentlig ikke påvirke det udstyr, du allerede har installeret på pc'en, men først blive et problem, hvis du forsøger at installere et ældre stykke udstyr, som du har liggende. 

Helt konkret vil du i det tilfælde få fejlmeddelelsen, at Microsoft ikke kan verificere udgiveren af driver-pakken, og derfor nægter at installere den.

Windows 10 kræver nye drivere til dit udstyr

Når du prøver at installere ældre udstyr med en driver, som Windows 10 ikke genkender, vil du få en fejlmeddelelse.

Producenten skal opdatere driveren

Microsoft fortæller, at hvis man støder på denne fejl, når man forsøger at installere sit udstyr, skal man kontakte producenten af udstyret og bede dem udvikle en ny driver eller opdatere den eksisterende.

I praksis kan det dog være ganske svært, for hvis udstyret ikke er produceret af en stor producent, er det nok tvivlsomt, om der nogensinde kommer nye drivere til det.

Det kan med andre ord betyde, at udstyr du fx har købt i Kina via nettet eller hevet ned fra hylden i det lokale discount-supermarked, ikke længere kan installeres på din pc med Windows 10.

Der er derimod god chance for at store producenter som Canon, Epson og Logitech opdaterer deres drivere, men der er ingen garanti for, at de nye versioner ligger klar, når opdateringen til  Windows 10 bliver rullet ud senere på måneden.

Inden du smider udstyr væk, anbefaler vi dog, at du installerer Driver Booster fra Fordelszonen, og prøver om det program kan finde nye og godkendte drivere.

Måske er du interesseret i ...